Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Fii solidar, fii voluntar! Cei de lângă noi au nevoie de tine!

< Inapoi
Titlu Fii solidar, fii voluntar! Cei de lângă noi au nevoie de tine!
Coordonator Visan Roberto Cristian
Scoala Liceul de Artă "Dinu Lipatti" Piteşti
Descriere

Proiectul a fost gândit ca o rampă de dezvoltare socială a beneficiarilor dintr-o comunitate defavorizată.

Voluntarii liceului, elevi de la clasele IX-XI,  au fost pregătiți înainte de activitățile derulate, fiind mai întâi instruiți  în ceea ce priveşte  obligațiile și drepturile voluntarilor, atitudinea și modul de interacțiune cu publicul țintă. Elevii au fost invitați să constituie grupuri de lucru, unde să dezbată importanţa solidarităţii în societatea actuală, sintezele discuţiilor le-au prezentat în plen, subliniind importanța implicării fiecărui cetăţean și modalitățile concrete ce pot fi utilizate pentru o comunitate implicată, puternică şi activă.  

Scop

 

Scopul principal al proiectului a vizat susținerea unei comunități defavorizate identificată în comuna Călinești, cea mai mare comună din județul Argeș, a treia comună din Romania după numărul de locuitori. Comuna are o structură multietnică, o slabă dezvoltare economică si un număr crescut de persoane ieșite de sub orice formă de protecție socială.

Mijloace

- flashmob

-articole hand made

- afis

-flyere

-pliante

 

Perioada iunie- septembrie 2015
Locatie centrul civic, institutii locale, comunitati
Etape

 

-conferinta pentru dezvoltare durabila la Institutia Prefectului Arges

-Afinul prieteniei

-biblioteca de pe ulita

-amenajarea unui loc de agrement in comuna

-actiuni de promovare in spatiul public

-sirul solidaritatii

- teatru stradal

-campanie publica

Evenimente

Conferinta pentru dezvoltare durabilă  la  Prefectura Județului Argeș

A avut în vedere informarea echipei de proiect cu privire la strategia de dezvoltare a județului Argeș, în special cea pe zone rurale defavorizate. Voluntarii  echipei noastre au fost primiți de prefectul județului Argeș domnul Mihail Oprescu, alături de mai mulți funcționari ai instituției.

Reabilitarea unui loc de agrement

.Activitatea a fost gândită pentru ai ajuta să înţeleagă avantajele implicării în problemele comunitaţii şi tranziția pe termen lung către o atitudine civică şi socială de natură activă.

Biblioteca de pe uliță

 Activitatea a fost susținută în satul Gorganu unde copii au primit cărți si reviste educaționale, cu care a fost organizată o bibliotecă în spațiul public la care a putut avea acces orice locuitor al comunei.

   Afinul Prieteniei

  Scopul a fost și acela de a deschide o discuție reală despre oportunitățile de dezvoltare care nu se mai pot baza doar de livezi pomicole tradiționale.

        

Flashmob  Viața nu e gri  ,,Grija față de semeni”

A avut loc în centrul civic al orașului, având ca scop atragerea atenției comunității asupra cu privire la găsirea unor soluții de durată pentru cei aflați în situații deosebite.

        Voluntarul de gardă - teatru stradal

Curiozitatea stârnită a fost un prilej pentru echipa de a proiect de a vorbi despre nevoia de a fi tot timpul de gardă când vine vorba de persoanele aflate în dificultate.

       Șirul solidarității

O altă modalitate de promovare a proiectului a fost crearea unui  eveniment public si formarea unui șir de eșarfe și oameni, eveniment ce a avut ca scop atât promovarea  solidarității cât și a faptului că în apropiere, există întotdeauna comunități  defavorizate ce merită atenția tuturor

     Campania publică  Fii solidar, fii voluntar! Cei de lângă noi au nevoie de tine!

 Intenția de a afla în mod direct de la cetățeni opinia cu privire la integrarea celor din comunități slab dezvoltate.

 

Impact

Impactul  a avut ca efect  convingerea beneficiarilor proiectului  de importanța implicării în viața socială, economică și  culturală a comunității,  pornind de la exemplele de bune practici oferite de voluntari.

Costuri

 

Proiectul a fost gândit în așa fel încât sa se autofinanțeze de aceea  principalele resurse au fost obținute apelând la materialele reutilizabile, implicarea beneficiarilor, donațiile voluntarilor si valorificarea in spațiul public a produselor realizate de către beneficiari împreună cu voluntarii.

Utilitate

 

Proiectul a urmărit ca beneficiarii sa fie selectați in special dintre persoanele care nu se afla sub nicio forma de protecție sociala sau instituționalizare, activitățile de dezvoltare comunitara fiind făcute nu doar ca forma de asistare socială ci mai ales împreună cu aceștia, pentru ca în acest fel sa existe posibilitatea unei dezvoltări durabile reale .

Rezultate

 

Proiectul a fost în general bine primit în comunitate. În timpul activităților s-a observat că cea mai dificilă parte a fost aceea de a schimba mentalitățile oamenilor obișnuiți să fie asistați social, să nu aibă propriile opinii și să susțină opinii nefundamentate, care nu se bazau pe argumente proprii. Totuși o mare parte din beneficiari au înțeles că fără o implicare a întregii comunități nu se paote face o schimbare reală a situației. Dată fiind mărimea comunității căreia i s-a adresat proiectul acesta poate fi continuat pentru cel putin 2-3 ani doar pentru a implementa același tip de activități în toate satele ei. În timpul proiectului au fost identificate și soluții individuale pentru anumite persoane (susținerea pentru a începe mici activități comerciale - împletitul coșurilor, creșterea animalelor mici, cultivarea de plante sezoniere) lucru ce poate fi pus în practică întrucât în timpul derulării proiectului mai multe asociații și organizații neguvernamentale s-au alăturat ca parteneri susținând proiectul derulat de echipa liceului.

Argumente

Dezvoltarea durabilă este unul dintre conceptele care au cunoscut cea mai largă răspândire în ultimele decenii. Astăzi ea reprezintă o adevărată paradigmă pentru înțelegerea problemelor și găsirea soluțiilor vizând ieșirea din tripla criză economică, socială și ecologică care afectează lumea acestui început de secol. 

            Dezvoltarea durabilă ne permite să înțelegem lumea contemporană în complexitatea sa, ținând cont de interacțiunile dintre mediu, societate și economie, dintre procesele pe termen scurt și cele pe termen lung, dintre realitățile locale și cele globale.

            Pentru atingerea acestui obiectiv este indispensabil să se producă o schimbare la nivelul valorilor, atitudinilor, abilităţilor, modelelor de gândire, iar această schimbare nu poate fi realizată decât prin intermediul educației și a acțiunilor concrete în comunitate.

            

Proiect Lider European
Creat 2015-09-19 15:50:28
Modificat 2015-09-19 15:50:28

Fotografii

Thumb Creat Actiuni
photo 19-09-2015 17:02 Vezi
photo 08-10-2015 19:59 Vezi

Androne Simona Ionela

Nume Androne Simona Ionela
Telefon 0723427373
Email andronesim@yahoo.com
Tip Profesor
Coordinator Visan Roberto Cristian
Rol sustinerea permaneneta a activitatilor consiliere privind derularea evenimentelor in calitate de consilier educativ
Creat 2015-09-19 15:53:17
Modificat 2015-09-19 15:53:17

Popescu Alexandra Valentina

Nume Popescu Alexandra Valentina
Telefon 0746810984
Email alexandra_valentina_popescu@yahoo.com
Tip Elev
Coordinator Visan Roberto Cristian
Rol lider de grup purtator de cuvant
Creat 2015-09-19 15:54:47
Modificat 2015-09-19 15:54:47

Arsene Adrian

Nume Arsene Adrian
Telefon 0768712145
Email adigeorge30@yahoo.com
Tip Elev
Coordinator Visan Roberto Cristian
Rol relatia cu publicul si promovarea proiectului
Creat 2015-09-19 15:56:11
Modificat 2015-09-19 15:56:11

Niţu Maria Luiza

Nume Niţu Maria Luiza
Telefon 0741788475
Email luiza.1999@yahoo.com
Tip Elev
Coordinator Visan Roberto Cristian
Rol pregatirea materialelor de promovare
Creat 2015-09-19 15:58:10
Modificat 2015-09-19 15:58:10

Ion Theodor

Nume Ion Theodor
Telefon 0770450475
Email solidaricuei@yahoo.com
Tip Elev
Coordinator Visan Roberto Cristian
Rol responsabil de relatia cu beneficiarii
Creat 2015-09-19 16:03:34
Modificat 2015-09-19 16:03:34