Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Despre Marius Petcu sau despre succes

Marius Petcu este un tânăr care impresionează prin calitatea lucrurilor realizate și prin curajul de a fi antreprenor la o vârstă fragedă. El este  absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazu” din Ploiești și lucrează împreună cu Sorin Niță la Porkholt Labs. Marius a participat la InfoMatrix - unde a obținut locul I, la GREPIT a câștigat Grand Prize în 2011 și 2012, de asemenea a reușit să fie posesorul medaliei de bronz la Junior Balkan Olympiad in Informatics. A fost sfertfinalist la ARGO Open 2012 - cea mai mare competiție internațională de debate din România și la CENTRAL Open 2012 și 2013 - competiție locală de debate organizată în limba engleză. 

Europa, casa noastră: Cum te-ai descrie într-o frază?

 Marius Petcu: O persoană căreia îi place să știe cum funcționează lucrurile care se întâmplă să știe și ceva IT.

 Europa, casa noastră: Care sunt pasiunile tale?

Marius Petcu: Evident, considerându-mi istoria în domeniu (și motivul pentru care îmi luați acest interviu), sunt pasionat de programare. Chiar aș putea spune că pasiunea asta a avansat de la stadiul de hobby la stadiul de profesie în ultimul timp cu Porkholt Labs!. Totuși, motivul pentru care îmi place IT-ul este faptul că în acest domeniu lucrezi cu sisteme pe care le asamblezi și dezasamblezi, care devin din ce în ce mai abstracte și care la sfârșit se concretizează în ceva poate simplu sau chiar banal, dar care, dacă stai să îl analizezi, are în spate mii de piese de LEGO în configurații din ce în ce mai complicate. Genul ăsta de analiză a sistemelor e lucrul care mă atrage și apreciez orice disciplină care încearcă să afle cum funcționează ceva. De aceea, a doua pasiune a mea este debate-ul (sau dezbaterile academice). Activez de 3 ani în cadrul Asociației Române pentru Gândire și Oratorie (ARGO) (http://argodebate.ro) și pot spune că oamenii de acolo au devenit o a doua familie. Debate-ul e genul de disciplină care te învață să gândești analitic (find evident motivul pentru care îmi place), dar care îți dezvoltă și abilitățile oratorice, ca să nu mai vorbim de baza de cunoștiințe din diferite domenii pe care ți-o creează. Fiind o persoană introvertită, pot spune că debate-ul m-a ajutat să îmi depășesc lipsurile și să mă dezvolt ca persoană în timp ce mă distram făcând activitatea preferată: gândeam.

Europa, casa noastră: Care sunt realizările de care ești mândru?

Marius Petcu: Trecând peste principala realizare care mă uimește chiar și pe mine: faptul că sunt încă în viață, aș spune că realizarea de care sunt cel mai mândru este fondarea și succesul Porkholt Labs! în aceași perioadă aglomerată în care alții învățau pentru BAC și se preocupau în principal cu școala.

Europa, casa noastră: Care este povestea proiectului Porkholt Labs?

Marius Petcu: Dacă m-ați fi întrebat „cum” este povestea proiectului, probabil v-aș fi răspuns „lungă”. Toată tărășenia a început acum 3 ani când, mergând prin curtea școlii cu actualul asociat Porkholt Labs!, Sorin Niță, îmi străfulgeră o idee de care am fost atât de entuziasmat pe moment încât nici nu am așteptat să o formulez într-o frază coerentă: „Tu designer. Eu programator. Hai să facem un joc!”. Se înțelege de la sine că întreaga pauză și aproximativ un sfert de oră din următoarea oră a fost umplută cu discuții de game design, care nu s-au terminat nici acum. Această aventură de care ne-am agățat cu încăpățânare ne-a învățat aproape tot ce știm. Eu probabil nu aș fi programatorul care sunt acum și Sorin probabil nu ar fi designerul care este acum dacă nu ar fi existat acest mic proiect. După multe concursuri școlare câștigate care doar ne-au confirmat că proiectul merge pe un drum bun, cu aproximativ un an în urmă ne-am oficializat prin intermediul unui SRL-D, iar în prezent avem un produs lansat pe Cydia Store: LivePapers (http://porkholt.org/livepapers.php) - o platformă de wallpapere animate pentru iOS.

Europa, casa noastră: Ce planuri ai pentru următorii 5 ani?

Marius Petcu: În principal aș vrea să continui cu Porkholt Labs! dacă se poate. Aștept cu nerăbdare ziua când o să îndeplinim scopul inițial al proiectului și o să lansăm primul nostru joc. În paralel aș vrea să continui cu debate-ul și pe partea competițională pentru studenți, și pe partea de training (pentru a da mai departe cunoștiințele acumulate).

Europa, casa noastră: Ai participat la un proiect european? Dacă da, te rog sa îl descrii.

Marius Petcu: Indirect, prin intermediul Asociației care a fost și este parte din mai multe proiecte cu scopul promovării educației informale și educației prin dezbateri în rândul tinerilor. O parte din proiecte sunt listate aici: http://argodebate.ro/proiecte

Europa, casa noastră: Cum vezi portretului unui tânăr european?

Marius Petcu: E posibil să mă înșel, dar un portret realist al status quo-ului ar fi un tânăr cu mentalitatea  „dacă fac bine la școală merg la universitate unde dacă fac bine fac rost de o slujbă bună unde dacă fac bine am succes”. În viziunea mea, un tânăr ideal ar trebui în primul rând să realizeze că principalul agent care îi determină viața este el, nu un sistem sau o "soartă". Apoi ar trebui să încerce diferite lucruri până când își dă seama ce îi place să facă și ar trebui să găsească o metodă să facă acel lucru și să aibă și o plată bună în schimb. Un serviciu neplăcut, dar bine plătit e la fel de rău ca munca exclusiv voluntară. Dacă acel ceva nu există pe piața de muncă și crede că are o idee bună, atunci să încerce antreprenoriatul. Nu există o formulă fixă a succesului.Deși, până la urmă, un scop final ca și „succesul” e la fel de tangibil ca „integrarea în absolute”. Adevărul este că „succesul” nu e un moment fix în timp când o să fii împlinit și totul o să fie bine. Nu! Succesul înseamnă, de fapt, maximizarea fericirii de-a lungul vieții. De asta nu e bine nici să nu fii fericit la slujbă, nici să nu ai ce mânca. Nimeni nu știe care e algoritmul exact prin care să obții echilibrul ăsta, dar sunt destul de sigur că implică multă perseverență. Am vorbit destul de scopuri individuale. Din moment ce m-ai întrebat de un tânăr european, bănuiesc că vrei să vezi integrarea acestui model într-o comunitate. E foarte simplu. Oricine face ceva cu plăcere, îl face eficient. Oricine face ceva eficient ajută societatea într-un fel sau altul. Fie că vinde un bun material, prestează un serviciu sau lucrează în cercetare sau educație, prin munca depusă afectează cel puțin un alt membru al comunității care poate se v-a bucura într-o măsură de acel produs. Până la urmă, tot conceptul de comerț se bazează pe câte două acte de satisfacere a nevoilor reciproce.

Concluzionând, tânărul ideal în societatea curentă este tânărul lucid și perseverent.

***

Sperăm că vor fi tineri pe care povestea lui Marius îi va inspira, că vor atinge succesul sau „maximizarea fericirii de-a lungul vieții” și vor da curs pasiunilor lor.