Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Green Week în școli și licee

Cea de a 11-a editie a „GREEN WEEK”, cea mai importantă conferinţă anuală privind politicile de mediu ale Uniunii Europene, are loc in perioada 24-27 mai la Bruxelles. Tema acestei ediţii este "Utilizarea Eficientă a Resurselor", una din cele 7 iniţiative majore ale strategiei EUROPA 2020. Cu această ocazie, în perioada premergătoare conferinţei, Reprezentanţa Comisiei Europene din România a organizat un eveniment satelit al GREEN WEEK în licee, pentru informarea si sensibilizarea tinerilor pe această temă.

 Formatul evenimentului a fost o oră de educaţie non formală cu proiecţii şi discuţii, în care invitatul special – o personalitate “verde”, din mediul non-guvernamental – a atras atenţia tinerilor asupra problematicii legate de deficitul de resurse şi a oferit exemple de bună practică, lansând în acelaşi timp un apel pentru un stil de viaţă sustenabil. În total, cei 6 invitaţi au interacţionat cu peste 600 de elevi şi profesori din 10 licee din Bucureşti (Colegiul Național Caragiale, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național Ion Creangă și Colegiul Național "Mihai Viteazul"), Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Tulcea şi Codlea

Invitaţii au vorbit elevilor despre resursele naturale şi riscurile epuizării acestor resurse, explicând imensa responsabilitate care apasă pe umerii omenirii şi în special a tinerei generaţii pentru a trăi în limitele naturale ale planetei, în condiţiile creşterii economice globale şi a creşterii demografice rapide. Ei au evidenţiat în acelaşi timp oportunitatea de a ne îmbunătăţi calitatea vieţii prin adoptarea unui stil de viaţă sustenabil, care implică reciclare, economisire, înlocuire, reducere şi valorificare. Elevi şi profesori au urmărit cu viu interes exemplele de bună practică prezentate şi au răspuns la rândul lor cu propuneri de acţiuni concrete pentru viaţa de zi cu zi, precum şi cu exemple de proiecte desfăşurate în şcoală, care au vizat colectarea selectivă a deşeurilor, plantare de copaci, ecologizare, reducerea consumului de energie, concursuri pe teme eco, etc. Cererea pentru resurse educaţionale şi proiecte concrete pe aceasta temă a fost impresionantă, fiind şi o dovadă a interesului crescut care există în licee pentru teme legate de mediu.