Atenție: Prima ediție a campaniei "Europa, casa noastră" s-a încheiat. Vă mulțumim că ați fost alături de noi! În acest moment, conceptul campaniei se află în licitație, speram ca începand cu luna mai să revenim cu detalii și cu forțe proaspete!

Green Week la Sibiu

În Colegiul Naţional “Octavian Goga” evenimentul a fost aşteptat cu mare interes de circa 60 de elevi şi cadre didactice, care s-au pregătit pentru un adevărat schimb de experienţă pe tema economisirii resurselor naturale. Alina Alexa de la biroul WWF din Braşov a avut o prezentare dinamică, însoţită de numeroase materiale video, informaţii relevante şi exemple de campanii desfăşurate recent de WWF România. Sesiunea a debutat cu un film de animaţie care ilustrează foarte sugestiv legătura dintre om şi natură “Not another nature film”, apoi Alina a trecut în revistă câteva probleme globale legate de resurse: defrişarea, pescuitul excesiv, deficitul de apă potabilă. Pe acest ultim subiect Alina a pus un accentul, susţinând că trebuie să ne gândim la fiecare gest pe care îl facem şi care implică apa. “Nu vă gândiţi că factura la apă e nesemnificativă. Gândiţi-vă că vă e foarte sete şi nu puteţi să beţi apă; estimaţi asta în bani.”Cifrele uriaşe referitoare la consumul de apă “nevăzut” din produsele care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi i-au pus serios pe gânduri pe cei prezenţi în sală:  11,000 l apă pentru o pereche de jeans
2,700 l apă pentru un banal tricou de bumbac; 12,000 l apă pentru 0,5 kg de ciocolată neagră; 6,810 l apă pentru 0,5 kg de carne de vită (sursa www.nationalgeographic.com). Iată şi câteva sfaturi simple menţionate de Alina, prin care fiecare poate economisi circa 500 l  apa / lună, fără a pierde din calitatea vieţii: fă duş în loc de baie, închide apa când te speli pe dinţi, spală rufele la maşină, umple maşina de spălat, repară robineţii stricaţi, etc.

În încheierea prezentării, Alina a prezentat succint câteva iniţiative WWF: Campania “ORA PAMANTULUI” – cea mai mare acţiune voluntară de mediu din lume, care trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice şi vizează o schimbare profundă a modalităţii în care omul relaţionează cu mediul; în 2011 campania a fost susţinută de 52 de municipalităţi din România. Deşi acţiunea nu a beneficiat de sprijinul Primăriei Sibiu, Alina s-a bucurat să afle că numeroşi elevi prezenţi în sală s-au alăturat campaniei, închizând lumina pentru o oră. “2% pentru ursul brun” – o campanie pentru conservarea a 300 de hectare de păduri seculare din judeţul Braşov, habitat pentru ursul brun. Spre finalul sesiunii rolurile s-au inversat, iar elevii ne-au surprins cu o frumoasă prezentare a activităţilor realizate în cadrul concursului pan-european U4energy, care a vizat conştientizarea şi sensibilizarea celor mici şi mari în privinţa risipei de energie.