Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Green Week la Sibiu

În Colegiul Naţional “Octavian Goga” evenimentul a fost aşteptat cu mare interes de circa 60 de elevi şi cadre didactice, care s-au pregătit pentru un adevărat schimb de experienţă pe tema economisirii resurselor naturale. Alina Alexa de la biroul WWF din Braşov a avut o prezentare dinamică, însoţită de numeroase materiale video, informaţii relevante şi exemple de campanii desfăşurate recent de WWF România. Sesiunea a debutat cu un film de animaţie care ilustrează foarte sugestiv legătura dintre om şi natură “Not another nature film”, apoi Alina a trecut în revistă câteva probleme globale legate de resurse: defrişarea, pescuitul excesiv, deficitul de apă potabilă. Pe acest ultim subiect Alina a pus un accentul, susţinând că trebuie să ne gândim la fiecare gest pe care îl facem şi care implică apa. “Nu vă gândiţi că factura la apă e nesemnificativă. Gândiţi-vă că vă e foarte sete şi nu puteţi să beţi apă; estimaţi asta în bani.”Cifrele uriaşe referitoare la consumul de apă “nevăzut” din produsele care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi i-au pus serios pe gânduri pe cei prezenţi în sală:  11,000 l apă pentru o pereche de jeans
2,700 l apă pentru un banal tricou de bumbac; 12,000 l apă pentru 0,5 kg de ciocolată neagră; 6,810 l apă pentru 0,5 kg de carne de vită (sursa www.nationalgeographic.com). Iată şi câteva sfaturi simple menţionate de Alina, prin care fiecare poate economisi circa 500 l  apa / lună, fără a pierde din calitatea vieţii: fă duş în loc de baie, închide apa când te speli pe dinţi, spală rufele la maşină, umple maşina de spălat, repară robineţii stricaţi, etc.

În încheierea prezentării, Alina a prezentat succint câteva iniţiative WWF: Campania “ORA PAMANTULUI” – cea mai mare acţiune voluntară de mediu din lume, care trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice şi vizează o schimbare profundă a modalităţii în care omul relaţionează cu mediul; în 2011 campania a fost susţinută de 52 de municipalităţi din România. Deşi acţiunea nu a beneficiat de sprijinul Primăriei Sibiu, Alina s-a bucurat să afle că numeroşi elevi prezenţi în sală s-au alăturat campaniei, închizând lumina pentru o oră. “2% pentru ursul brun” – o campanie pentru conservarea a 300 de hectare de păduri seculare din judeţul Braşov, habitat pentru ursul brun. Spre finalul sesiunii rolurile s-au inversat, iar elevii ne-au surprins cu o frumoasă prezentare a activităţilor realizate în cadrul concursului pan-european U4energy, care a vizat conştientizarea şi sensibilizarea celor mici şi mari în privinţa risipei de energie.