Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Ilinca Prisăcariu – tânăra din lumea literelor

La Botoșani se află o mină de aur, de aur viu, reprezentată de tineri care cred în ceea ce fac și pe care pasiunea și perseverența îi caracterizează. Ilinca Prisăcariu este una dintre ei, dintre cei care promit multe, care par să aibă un viitor extraordinar la care a ales să lucreze încă de pe băncile școlii. Ea este elevă în clasa a XI-a H a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Încă din clasa a IX-a, Ilinca face parte din Atelierul de teatru al liceului și se bucură de câteva lucruri interesante pe care le-a realizat în cadrul trupei. Ea spune că sunt două lucruri importante care i-au schimbat viața:   rubrica ei de proză scurtă – Ceaiul de joi dimineață de pe LiterNet.ro și faptul că a reușit să facă, alături de colegii ei, un spectacol - ampiticipecreier.com, al cărui scenariu l-a scris chiar ea, iar regia o semnează împreună cu Cezara Munteanu. 

Cu spectacolul ampiciticipecreier.com, Atelierul de teatru a obținut locul al treilea la Festivalul concurs de teatru „Lyceum”, unde pe 1 aprilie a.c., a avut loc premiera spectacolului. De asemenea, trupa a obținut la Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”– marele premiu, ceea ce înseamnă că anul viitor vom putea viziona spectacolul ampiticipecreier.com la Teatrul Național de Comedie din București. Ilinca a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul ultimului festival menționat și premiul întâi pentru scenariu la Festivalul național de teatru „George Constantin”.

Ilinca iubește să scrie începând cu articole pe blogul trupei de teatru, continuând cu scenarii, synpopsis-uri pentru spectacole și bineînțeles, proză scurtă. Din toamnă, îi puteți vedea creațiile în librăriile Humanitas, pentru că de curând, Ilinca a semnat un contract cu editura pentru un proiect colectiv de proză scurtă, coordonat de Florin Piersic Jr.

Anul trecut, tânăra scriitoare a aplicat alături de Cezara Munteanu, Vlad Galer și Ștefan Lăzăruc, coordonați de Lenuș Teodora Moraru la concursului Lider European 2012 cu proiectul „AmFiTeatru - festival de teatru adolescent”.   Acesta a fost prezentat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România și a obținut locul al II-lea în competiție.

În următorii cinci ani, Ilinca își dorește să continue pasiunea pentru actorie alături de Atelierul de teatru, să învețe cât mai multe lucruri, să nu se lase de lumea teatrului, să treacă cu bine examenul de bacalaureat și să fie studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și să facă un proiect care să implice educația prin teatru. În ochii acestei tinere, portretul unui tânăr european arată astfel:  independent, să știe ce vrea, să-și cunoască drepturile și să fie inventiv; de asemnea,  să își cunoască și să își valorifice la maximum puterea de exprimare, să fie inovator.