Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Ionuţ Budişteanu – tânărul care provoacă imposibilul

Sunt tineri români pentru care a schimba lumea în care trăiesc nu mai este doar un gând şi o dorinţă ce par imposibile, ci este activitatea lor din fiecare zi. Ionuţ Budişteanu este un astfel de tânăr, care ştie că singurele limite sunt cele ale imaginaţiei sale şi tocmai de aceea îşi lasă mintea să îşi închipuie lucruri ce par imposibile, apoi le face să se întâmple.

Ionuţ este descris în cele mai multe articole ca „un geniu al informaticii”, „o minte sclipitoare”, „tânărul care ne face mândri să fim români” şi aflând povestea lui descoperi cât de bine îl caracterizează.

Ionuţ Budişteanu este, în prezent, student la Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti, alegând România în detrimentul universităţilor din Statele Unite pentru că aşa cum însuşi afirmă „în domeniul software, poţi să faci compania de milioane doar cu un laptop. Aşa că în domeniul acesta, poţi face orice, de oriunde, nu am de ce să plec”. Anul acesta, Ionuţ a participat pentru a treia oară la INTEL ISEF (International Science and Engineering Fair) organizat în Pheonix, Arizona şi a câştigat cel mai important premiu, respectiv premiul “Gordon E. Moore”  în valoare de 75.000 dolari. Ionuţ a uimit întreaga lume cu invenţia sa – o maşină cu radar 3D care se conduce singură, concepută special pentru persoanele nevăzătoare. Ceea ce surprinde este geniul acestui tânăr care reuşeşte să pună în practică o astfel de invenţie. El a început să studieze online cursurile profesorului universitar Sebastian Thrun de la Universitatea Stanford cel care a primit recunoaştere mondială pentru realizarea primul self driving car.  Ionuţ gândeşte mai departe de limitele posibilului şi îşi doreşte ca prin invenţiile sale să facă din lume un loc mai bun. Anul trecut, la acelaşi târg internaţional de ştiinţă şi inginerie, Ionuţ a câştigat patru premii intrând în competiţie cu un proiect bazat pe inteligenţă artificială, care îi ajută pe nevăzători să înregistreze imagini vizuale printr-un soft plasat la nivelul limbii.

Talentul tânărului de 19 ani din Râmnicu Vâlcea este recunoscut prin sutele de premii obţinute la concursurile internaţionale, prin invitaţia de a fi membru a celei mai mari asociaţii de calculatoare “Association for Computing Machinery (ACM) “, prin dorinţa Institutului de Tehnologie din Massachusetts de a denumi un asteroid cu numele lui.

Ionut Budisteanu, romanul care a conceput un sistem prin care automobilul se poate conduce singur, a fost inclus de prestigioasa revista Time printre cei mai influenti 16 tineri din lume in 2013, unde ocupa locul 9. Primul loc este ocupat de cantareata neo-zeelandeza Lorde, in varsta de 17 ani, urmata de compatrioata sa Lydia Ko, jucatoare de golf in varsta de 16 ani si de Nick D'Aloisio, creatorul aplicatiei Summly, cumparata de Yahoo pentru 30 de milioane de dolari.

Time noteaza ca prototipul gandit de Ionut Budisteanu "semnaleaza potentialul crearii de masini autonome pentru mase, la un cost de doar 4.000 de dolari, in comparatie cu masina care se conduce singura a Google, de 75.000 de dolari".

Ionuţ Budişteanu reprezintă o sursă de inspiraţie pentru toţi tinerii care au vise măreţe, dar le lipseşte încrederea că şi le pot îndeplini. Succesul poate fi atins, singurele ingrediente de care ai nevoie sunt, asa cum spune Ionuţ “motivaţia şi dorinţa de a te autodepăşi. Să fii din ce în ce mai bun, asta este singura diferenţă. Să-ţi doreşti să fii din ce în ce mai bun”.

 

Sursa foto: Hotnews