Atenție: Anul acesta, începând cu luna mai, vă invităm să fiți alături de noi pentru o nouă inițiativă „Europa, casa noastră”.Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au participat la ediția precedentă!

Utilizarea bibliotecii publice într-un mediu concurențial

Cerinţele socio-economice devin tot mai dure, iar noi, bibliotecarii, suntem de acord că trebuie să ne concentrăm atenţia, mai mult ca altădată, pe utilizatorii de servicii publice.  E necesar, pentru a anticipa şi satisface cererile de informare, documentare şi lectură, să devenim cât mai pragmatici, mai bine pregătiţi, inspiraţi şi creativi penru a face faţă dinamicii sociale, provocărilor!

Biblioteca publică este unul din puţinele locuri ale spaţiului comunitar ce deserveşte toate categoriile de beneficiari, indiferent de vârstă şi de gradul de interes. În Biblioteca Nicolae Bălcescu din Şoseaua Giurgiului nr.86, sector 4, Bucureşti, cultura scrisă este reprezentată amplu şi distinct. Aici, se întâmplă ca între studiu şi animaţie, lectură şi prelegeri, între dezbateri pe subiecte diverse şi un zâmbet cald, uman, de preţuire a relaţiilor, să avem propuneri interesante din partea unor oameni cu idei, implicaţi în desfăşurarea a numeroase campanii.

Un exemplu îl constituie echipa celor de la Chelgate România, formată din specialişti în comunicare şi relaţii publice, care, în calitate de consultant, s-a alăturat campaniei organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Europa, casa noastră”, desfăşurată în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Biblioteca Metropolitană, pentru prezentări pe teme europene, leadership şi public speaking, pentru elevii din şcoli gimnaziale şi licee.

Ca urmare a acestui parteneriat, în filiala noastră s-au ţinut două prezentări (29 octombrie şi 1 noiembrie) - având ca traineri pe Amelia Dumitru şi Nicoleta Nuţă (două tinere dezinvolte şi simpatice) -, pentru elevi de clasa a şasea şi a opta, coordonaţi de doamnele profesori de la Şcoala Gimnazială nr.188: Claudia Popa şi Carmen Lixandru.

Dacă la început elevii erau reţinuţi, gândindu-se că vor participa la o întâlnire plictisitoare, pe parcurs deveneau atenţi şi interacţionau cu speakerul, răspunzând cu mare plăcere întrebărilor apărute în prezentare! Pe copii i-au bucurat, de asemenea, materialele informative primite. Din revistele şi pliantele împărţite elevilor, ei au aflat şi mai multe informaţii despre Uniunea Europeană, despre spiritul european atât de prezent în evoluţia postdecembristă a ţării noastre.

Cu plăcere şi emoţie v-aş putea vorbi (dar nu e timp!) - despre toate întâlnirile ce au avut loc în biblioteca noastră; despre oamenii minunaţi care au picurat lumină în mințile și sufletele micilor sau marilor spectatori şi cititori -, utilizatori de servicii de bibliotecă!... Prin străduinţă, dublată de bucuria de a fi fost alături de noi, figuri importante din societate ne-au trecut pragul oameni din lumea academică sau scriitoricească: acad. Dan Berindei, prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Paul Cornea, Mirela Roznoveanu, Corneliu Lupeş, Elena Lupşan, Radu F. Gurău, şi lista ar putea continua cu profesori minunaţi din comunitate!

Ne întrebăm, deseori, dacă va dispărea cartea tipărită? În 1962, filozoful şi sociologul canadian Marshal McLuhan decreta în lucrarea Galaxia Guttenberg, că această etapă s-a încheiat şi că vom intra în Era Marconi. Iar acum, spunem noi, în secolul XXI, e vremea gadgeturilor! Pentru iubitorii de carte, ca element concret, tangibil, este frustrant să accepte această predicţie! Se recunoaşte însă, că: “tiparul a existat ca un corolar sine qua non al dezvoltării societăţii, având ipostaze diverse (Guttenberg şi arta tiparului) şi că lumea e gata, oricând, să-i primească pe cărăuşii civilizaţiei!”. Adina Berciu spunea: “Viitorul organismelor de informare şi documentare va fi legat de cuvântul scris şi cuvântul electronic, de hipertext şi de hipermedia, de săli de lectură şi de săli de computer, de accesul direct la informaţia electronică sau de capacitatea bibliotecarului de a deveni mediator de informaţie - lucru care se verifică astăzi (!).

Pentru a media informaţia la Biblioteca Nicolae Bălcescu (și în celelate filiale) se organizează frecvent evenimente care să aducă publicul în bibliotecă şi, astfel, informaţiile ajung la membrii comunităţii. În cadrul programului “Cultură şi Cartier. Lectură publică şi animaţie culturală se desfăşoară cu periodicitate cursuri de limbi străine, de iniţiere în PC, club de lectură şi film, ateliere, aniversări, omagieri, conferinţe...

Aşadar, vă invităm la ospăţul gândurilor frumoase, aşternute în cărţi ce aşteaptă pentru a fi citite, sau la dezbateri interesante pe teme de interes general!

Bibl.Mihaela Dragomir